perjantai 10. tammikuuta 2014

Loppuvuoden tohinat

Hiljaisus blogissa kuvaa hyvin sitä väsymyksen määrää talon valmistuttua. Aika ajoin blogin päivitys kävi mielessä, mutta unohtui samoin tein. Monet asiat olivat pitkälle joulukuuhun vaiheessa, kuten saunan lauteet ja seinien käsittelyt, kattolistoitukset, ovenpielien nurkkapalojen vahaukset ja asennukset.   Vahasienen kanssa on myös kierretty joitakin kohtia vielä siistimässä ja sävyeroja haivyttelemässä. Tosin nyt, kun tässä on asunut niin silmä alkaa jo tottua pieniin eroihin. Lisäksi hirsiseinien eläminen näkyy jo rakojen ilmestymisenä joissakin seinissä ja listojen liitoskohdat elävät myös eli puutalossa paikat elää vuodenaikojen ja kosteuden mukaan. Saunan lauteet ja hirsipaneliseinät

Saunaan saatiin lauteet joulukuun puolella, mutta kiukaan takaseinä ja viereinen seinä odottavat vielä jonkinlaista kivijäljitelmälaattaa. Hinta-laatu suhteelta sopivaa laattaa ei ole vielä vastaan tullut, mutta jospa kesään mennessä jotain löytyisi. Seinät ja katto käsiteltiin Supi-saunasuojalla. Seinistä ei haluttua aivan mustia, mutta jotain pientä vanhan ajan savusauna henkeä saunaan haettiin ja sävyyn on oltu kyllä tyytyväisiä. Saunan kattoon asennetut kuituvalot ovat nätit, mutta valaisevat vähän liiankin paljon hämyiseksi haluttua saunaa. Pitää selvitellä onko valoihin saatavilla himmennys, se voisi ratkaista monta asiaa. Nyt omaa silmääni miellyttää enemmän saunan lauteiden alla oleva valo, sillä sauna jää sopivan hämyisäksi. Toivottavasti nuo kuituvalot eivät kuitenkaan olleet täysin turha hankinta.


Kolmas makkari odottaa vielä tapettia yhdelle seinälle tai on siinä tapetti, mutta luonnossa se ei näyttänytkään niin hyvältä kuin piti, joten luultavasti seinä saa saman tapetin kuin viereiselläkin seinällä. Mietinnässä on myös se, että pitäisikö pojan huoneen toinen seinä sittenkin tapetoida, koska maalausjälkeen ei olla tyytyväisiä.

Harmaita hiuksia tässä alkutaipaleella on aiheuttanut mm. takan lämmitys yhdistettynä ilmastointiin. Takkakytkin kyllä saa takan vetämään, mutta tuntuu, että ilmastoinnin kautta savua tulee sisälle. Jospa se tästä, kun löytää vähitellen niksit, millä homma toimii. Leudon talven vuoksi takkaa ei ole vielä tehokäytössä testattu, mutta jos saatiedotus pitää paikkaansa niin viikonloppuna voisi takkaa kunnolla lämmittää ja kokeilla myös ruuanlaittoa uunissa. Maalämpöpumppu on myös jonkin verran mennyt ns. hätäkäytölle, kun putkissa on ollut ilmaa. Lisäksi lämmittäessään pumppu piti alkuun melkoista ääntä, kun osa putkista resonoi jotenkin. Eristeitä lisäämällä ääni jo pieneni, mutta nyt ensi viikolla on tulossa henkilö tarkistamaan voiko ääneen vielä vaikuttaa, tosin nyt ääni ei ole enää niin häiritsevä. Muutenhan pumppu on hiljaa, mutta lämmittäessään  ääntä kuuluu. Meidän pumpun pitäisi olla hiljainen, mutta kuulema joissakin tapauksissa vastaavaa pulmaa on tullut, mutta syytä ei oikein ole saatu selville. 

Joulua uudessa kodissa vietettiin lähipiirin kesken ja pyhät vain löhöiltiin ja nautittiin. Viimeiset kaksi vuotta on olleet rankkoja hometalo taisteluineen ja talon rakentamisineen, mutta jospa nyt koittaisi hieman seesteisempi elämänvaihe.. ainakin toivoa sopii! Mukavaa alkanutta vuotta kaikille rakentajille ja siitä haaveileville! Toivottavasti pian päästään vähän talvestakin nauttimaan lumen muodossa!

Meidän torpan ensimmäinen joulukuusi
4 kommenttia:

 1. Onnea uuteen kotiin. Lukaisin koko blogin alusta tähän asti yhdeltä istumalta niin oli mielenkiintoinen projekti. Maalämpöpumpun käyttökokemuksista vielä mielelläni lukesin kevään mittaan kun säätöjä tehdään ja viritellään. Olen ymmärtänyt, että niitä joutuu yhdessä jos toisessakin kohteessa viilailemaan ennen kuin osuu kohdalleen. Sekä vinkkejä siitä mitä tekisit toisin tai ottaisit huomioon, jos lähtisit uudestaan rakentamaan hirsitaloa.

  VastaaPoista
 2. Olettepa päässeet ihanan pitkälle, onnittelut! Meidän Kontio-talo sai eilen lattiavalun. Kohta päästään takkuamaan pintamateriaalien kanssa... ;) ihailen tuota saunaanne, värisävy on juuri sitä mitä itsekin olin ajatellut! Voitko kertoa sävyn, jos vielä jostain löytyy purkki? Ja voi että haaveilen noista hirsipaneeleista saunassa, mutta meidän timpuri ei suositellut, meinasi ettei niin leveä kestä millään saunakäytössä (puukiuas) vaan halkeilee ja vääntyy. Onko teillä kestänyt? Maalämpöpumpun merkki ja malli kiinnostaa myös, meillä se tulee khh:hon makuuhuoneen seinän taa ja on yritetty valita hiljaisin mahdollinen (Jämä Star RST) mutta ostettu ei vielä.

  VastaaPoista
 3. Maalämmöstä on tulossa tekstiä seuraavaksi, kunhan saan jälleen aikaiseksi. Meiltä löytyy Gebwellin pumppu ja nyt kun ääni pulma ratkesi niin ääntä ei kyllä enää edes huomaa eli hiljaisia alkavat nämä uudemmat pumput olla. Keski-Eurooppalaisista pumpuista olen kuullut, etteivät ne täällä meidän pohjolassa oikein toimi tai siis tehot eivät riitä.. tiedä sitten miten on.

  Saunassa on käytetty sävytettyä Supi saunavahaa, sävynä Tikkurilan kuultavat sisävärit kartasta sävy Mustamarja 3444. Meillekin jotkut epäili paneeleiden kestävyyttä, mutta ei meillä seinissä ole mitään muutoksia havaittu. Paneelit on naulattu joka koolaukseen neljällä naulalla, tosin pieni kantaisilla nauloilla. Meiltäkin löytyy siis puukiuas, Harvian Legend.

  VastaaPoista
 4. Joulua uudessa kodissanne viettäneenä voin kertoa, että siellä oli sitä joulun tunnelmaa, kiitos siitä. Ihana hirsitalo ja kaikki niin kaunista, uutta ja avaraa. Pieni mies Joona iloisena, vaikka vähän sairaana siellä pukkia vastaanotti ja lahjapinon keskellä hyöri läheisten seurassa. Näitten piinallisten home ym. ressaavien vuosien jälkeen ilon tunne oli moninkertainen. Nyt kun pienet loppuongelmat lämmityksen ym. vielä korjaantuu on mukavaa lähteä kohti kevättä ja kesää ja tulevaa pihanlaittoa.

  VastaaPoista