sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Maalämpöä ja rakoja

Paukkupakkasten viimein iskiessä, maalämpöpumppu sanoi painavan sanansa ja jumittui ns. hätäkäytölle (eli lämmitys tapahtuu sähköllä). Putkiin on asennusvaiheessa jäänyt ilmaa, mistä tämä ongelma johtui. Sisälämpötila tippuikin tämän vuoksi alle 18 asteeseen ja laattalattia alkoi olla melkoisen epämiellyttävä, joten villasukat sai kaivaa esille. Viime viikolla tiistaina isäntä ahkeroi luuri korvalla pumpun kimpussa useamman tunnin ajan ja lopulta pumppu lähti jälleen toimivaan niin kuin pitääkin. Torstaina kävivät myös ilmaamassa koko lattialämmitys putkistonkin, ettei sinne jäisi ilmaa enää pyörimään. Lattian betonilaatta ehti kuitenkin melkoisesti näillä pakkasilla jäähtyä, joten pumppu onkin pyörinyt nyt tauotta lämmityskäytöllä ympäri vuorokauden ja vasta nyt viikonlopun aikana lämpötila on noussut siihen, mihin pitääkin. Näin huomaa, ettei vesikiertoinen lattialämmitys ole sellainen, että lämpötilaan voisi nopeasti vaikuttaa vaan muutokseen menee aikaa. Lauhalla säällä pumpu pyöri vain muutamia kertoja vuorokauden aikana. Pumpun ääniongelmat myös loppuivat, kun putkien alle laitettiin jonkinlaista pehmuste mattoa. Ääni johtui siitä, että putket osuivat metalliin ja veden kiertäessä putkissa siitä tuli ääntä.

Pakkasten myötä myös talon seinissä on alkanut olla enemmän ja enemmän elämisen merkkejä ja yhden makkarin seinässä on yhdessä hirressä isompi halkeama, mutta halkeamia ei ole kyllä muuten ilmaantunut. Vasemmalla esimerkki raosta. Eläminen on nyt helppo havaita, kun raot huomaa vahaamattoman puun tullessa esille.. vahauksen iloista ei taida päästä koskaan eroon. :D
Tässä muutamia sisäkuvia, joita ei vielä hirveästi ole jaettavaksi asti, sillä yksi makkari toimii vielä varastona ja monesta tilassa on jokin pieni juttu vielä vaiheessa.

6 kommenttia:

 1. Huhhuh, onneksi pumpun jumi oli vain hetkellinen! :)

  VastaaPoista
 2. hienoa että joku jaksaa/ehtii kirjoitella hieman projektin etenemistä.
  onko teillä mitään uusia kokemuksia talosta tai Kontiosta?
  Olemme itse ns. viittä-vaille tilaamassa Kontion talon kunhan kaikki muu byrokratia saadaan alta pois. Siksi olisi hauska kuulla miten kontion talo "elää" tms.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen blogi teillä :) Kiinnostaisi tietää paljonko teillä tuli talo kokonaisuudessaan maksamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle voi laittaa sähköpostiaki merja.pikkarainen@hotmail.com

   Poista
 4. Mullakin budjetti mielen päällä. Ja tosiaan paljonko oli pelkkä kontion osuus, paljonko urakoitsijat tuli maksmaan, mitä teitte itse? :)

  VastaaPoista
 5. Hei mitä talolle kuuluu nyt? :) Terveisin tulevat Kontion Rantalan-rakentajat :)

  VastaaPoista